Ultima producție din stagiunea 2016/2017 a Teatrului German de Stat Timișoara (TGST) este „Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet” de Gabriel García Márquez, în versiunea scenică și în regia lui Yuri Kordonsky.
Avanpremiera va avea loc
joi, 20 iulie 2017, la ora 19,30,
iar premiera
sâmbătă, 30 septembrie 2017, la ora 19,30.
Spectacolele au loc în sala Teatrului German și beneficiază de traducere în limba română.
Regizorul Yuri Kordonsky se află la a doua colaborare cu TGST, după ce producția „Pescărușul” de A.P.Cehov a avut premiera în 2013. Acestuia i se alătură Helmut Stürmer pentru realizarea decorului și Ioana Popescu pentru realizarea costumelor. Muzica este compusă de Tibor Cári, dramaturgia este semnată de Rudolf Herbert, iar light design-ul de Nosz Botond. Distribuția îi cuprinde pe actorii: Olga Török, Ida Jarcsek-Gaza, Horia Săvescu, Rareș Hontzu, Franz Kattesch, Radu Brănici, Isa Berger, Dana Borteanu, Harald Weisz, Aljoscha Cobeț, Richard Hladik.
Yuri Kordonsky s-a născut la Odessa și a studiat actoria şi regia la Academia de Teatru de Stat din Sankt Petersburg, sub îndrumarea lui Lev Dodin. Kordonsky a predat, a jucat şi a montat teatre din peste douăzeci de ţări, printre care la Teatrul „Maly Drama” din Rusia şi în mai multe rânduri la Teatrul Bulandra din Bucureşti. A obţinut numeroase distincţii, precum Premiul The Golden Light în Sankt Petersburg și mai multe premii UNITER, cel mai recent fiind Premiul UNITER pentru cea mai bună regie pentru spectacolul „În adâncuri”, o producție a Teatrului Maghiar de Stat Cluj-Napoca. Yuri Kordonsky trăieşte în Statele Unite ale Americii, unde predă regia la Universitatea Yale.
Spectacolul spune povestea Eréndirei, care nu are decât paisprezece ani când bunica sa, acuzând-o de incendierea casei, o obligă să se prostitueze. În timp ce sute de bărbați se înșiră în fața cortului Eréndirei, bunica negociază prețul și numără banii. Şi Ulise, tânăr și frumos ca un înger, o dorește. După ce tentativele de fugă ale celor doi îndrăgostiți eșuează, ei plănuiesc o crimă. „Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet” este considerată una dintre cele mai emoționante povestiri ale lui Gabriel García Márquez. Unele motive din capodopera „Un veac de singurătate” sunt îmbinate aici cu teme precum vinovăția și ispășirea, dragostea și moartea. Un laureat al premiului Nobel pentru literatură, un regizor de excepție, care semnează și adaptarea scenică a textului, și un ansamblu consacrat abordează această lume magică, în care realitatea și imaginarul se întrepătrund.
Andreea Andrei
Consultant artistic
Foto: Imagine din repetiții la „Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet”, o producție TGST. Fotografia poate fi utilizată în mass-media și în scopuri de promovare, inclusiv în media electronice.